Eerst denken dan doen

Ik heb er lang over nagedacht: waarom zou je starten als freelancer naast je betaalde werk?

Na 30 jaar fulltime werken als manager en communicatieadviseur, kwam ik boventallig thuis te zitten. Inmiddels (na twee jaar) heb ik weer een parttime baan bij een leuk zorgbedrijf. In de tussentijd heb ik niet stil gezeten en ben ik als vrijwilliger aan de slag gegaan. In mijn eigen vak als communicatieadviseur. Tot mijn verrassing kon ik al die kennis en ervaring van zware strategische plannen en modellen, prima toepassen bij stichtingen, verenigingen en zelfstandig ondernemers.

Professionaliteit omzetten naar pragmatiek

De sleutel is om modellen zoals een brand key of een canvas model, vooral klein te houden en pragmatisch in te vullen. Het geeft focus en inzicht in de te verbeteren punten bij een organisatie. Dat werkt soms heel verhelderend. Uiteraard is het werk dan niet klaar. Juist een vereniging met beperkt budget zoekt naar snelle verbeterpunten. Of een zelfstandig ondernemer wil focus op de eigen kernactiviteiten. Die wil niet bezig zijn met ingewikkelde marketing campagnes.

Samen kom je er altijd wel uit

Het is wel belangrijk dat je eerst investeert in een goed gesprek om te achterhalen wat de vraag achter de vraag is. En dat je een klik hebt met de persoon tegenover je aan de tafel. Zo kom jeer samen altijd wel uit.

Vanuit een model nadenken

Geen dikke strategieplannen maar een compact model. Om te zien waar voor die organisatie de verbeterpunten zitten. Of waar de focus van alle inspanningen van die ondernemer zou moeten zitten. En dan kun je pas echt aan de slag. Met een behoudsactie, een website of een onderzoekje.

Dan gewoon doen

Dus om antwoord te geven op mijn eigen vraag: het doet mij plezier dat ik mensen kan helpen om een volgende stap te zetten in de ontwikkeling van hun organisatie. En het is natuurlijk altijd geweldig leuk om nieuwe mensen te ontmoeten.

 

 

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.