Goed voorbeeld doet goed volgen

Hoe zorg je dat mensen met een verstandelijke beperking een zinvolle dagbesteding hebben als de grote zorginstellingen juist bezuinigen op deze activiteiten? Een particulier initiatief uit Driebergen springt in het gat met het openen van een brasserie: een horeca gelegenheid in een gebouw van de kerkelijke gemeenschap. Maar hoe kom je van een uit het hart voortgekomen idee naar een sociale onderneming? Een ondernemersplan kan een goed hulpmiddel zijn.

Een ondernemersplan biedt focus

Een beginnende sociale ondernemer wordt overspoeld met vragen: welke juridische vorm is het meest geschikt?, welke bedrijfsnaam kies je?, hoe ziet je verdienmodel eruit?, bieden andere ondernemingen hetzelfde product of dienst?, welke financieringsbronnen zijn beschikbaar?. De brasserie uit het voorbeeld heeft een eigen ondernemersplan geschreven. Een behoorlijke klus als dat niet je dagelijkse werk is. Maar wel heel belangrijk om je idee vooraf vast te leggen in een document.

Waarom heb je een ondernemersplan nodig?

Een ondernemersplan blijkt een pragmatische leidraad voor de vragen die je als sociale ondernemer moet beantwoorden. Het geeft focus en voorkomt dat je te vaak ad hoc beslissingen moet nemen. Leg je concept vast op papier, voor welk probleem bied jij de oplossing, vanuit welke waarden wil je werken, beschrijf je doelgroep, leg doelen vast en kom tot een stappenplan. Er staan genoeg voorbeelden op internet. Maar persoonlijk vind ik het voorbeeld dat ik van de website van Sprout heb gehaald het meest pragmatisch. Ook zijn daar veel mooie inspirerende voorbeelden te vinden.

En let op: je ondernemersplan is een uitstekende basis om consequent je verhaal te vertellen naar de verschillende stakeholders die je nodig hebt om je droom te realiseren. Voor de aanvraag van je financiering is het handig om een transparant en gestructureerd verhaal te hebben. Voor het vertalen van het concept naar creatieve ideeën, helpt een beschrijving van je concept maar ook het vastleggen van je eigen waarden. Zo ga je altijd goed voorbereid een gesprek in.

Hulp nodig?

De brasserie in mijn verhaal werkt met een professionele chefkok en een orthopedagoge. Voor hen was het schrijven van een ondernemersplan geen gesneden koek. Ik heb met veel respect gekeken naar de wijze waarop de orthopedagoge met een totaal andere achtergrond toch een ondernemersplan weet te schrijven. Met veel energie, zelfreflectie en doorzettingsvermogen. Mooi dat ik daar een steentje aan heb kunnen bijdragen.

Soms is het dan handig om even te kunnen sparren met een ervaringsdeskundige. Iemand die pragmatisch meeleest en meedenkt. Maar ook iemand die vanuit verschillende invalshoeken zoals financiën, ondernemerschap of marketing kan aanvullen.

Share

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wat mijn klanten zeggen over Jonker Unlimited

Extra resultaat van 20%!

 

Door de jaren heen zijn wij steeds meer diensten gaan aanbieden en was het onduidelijk waar wij nu als bedrijf voor stonden. Wij waren op zoek naar een advies bureau wat ons kon helpen om ons merk opnieuw neer te zetten.

Mariette heeft ons uitzonderlijk geholpen door middel van een uitgebreide brand key.

In ons gesprek stelde zij kritische vragen die ons enorm geholpen hebben om te laten zien waar wij voor staan. Door de uitgebreide Brand key en tips van Mariëtte hebben wij een extra resultaat behaalt van 20% !

Maarten, Booming-it

www.snelleafspraak.nl

 

 
Jonker Unlimited
2018-04-15T17:19:23+02:00
  Door de jaren heen zijn wij steeds meer diensten gaan aanbieden en was het onduidelijk waar wij nu als bedrijf voor stonden. Wij waren op zoek naar een advies bureau wat ons kon helpen om ons merk opnieuw neer te zetten. Mariette heeft ons uitzonderlijk geholpen door middel van een uitgebreide brand key. In ons gesprek stelde zij kritische vragen die ons enorm geholpen hebben om te laten zien waar wij voor staan. Door de uitgebreide Brand key en tips van Mariëtte hebben wij een extra resultaat behaalt van 20% ! Maarten, Booming-it www.snelleafspraak.nl    

Artikel in de krant

 

Voor ons nieuwe bedrijf waren wij op zoek naar iemand die ons kon helpen met het schrijven van professionele teksten voor op de website en voor in de krant. Na een afspraak gemaakt te hebben kwam Mariette bij ons langs en heeft zij stap voor stap met ons gekeken wat voor ons het beste zou passen.

Wij zijn erg tevreden met de geleverde stukken waarvan zelfs één gelijk in het groentje is opgenomen.

Annemarie, schoonheidssalon Mooi en Fris

Jonker Unlimited
2018-04-15T17:20:08+02:00
  Voor ons nieuwe bedrijf waren wij op zoek naar iemand die ons kon helpen met het schrijven van professionele teksten voor op de website en voor in de krant. Na een afspraak gemaakt te hebben kwam Mariette bij ons langs en heeft zij stap voor stap met ons gekeken wat voor ons het beste zou passen. Wij zijn erg tevreden met de geleverde stukken waarvan zelfs één gelijk in het groentje is opgenomen. Annemarie, schoonheidssalon Mooi en Fris

Derde versie van mijn website

 

Als startende personal styliste wilde ik een eigen website waar ik mijn verhaal kon vertellen. Natuurlijk wilde ik ook graag laten zien hoe het resultaat eruit ziet van de fotoshoots waar ik bij betrokken ben. En welke styling activiteiten ik inmiddels allemaal kan aanbieden. 

Inmiddels zijn we bij de derde versie van mijn website www.joinspirations.nl Ik ontwikkel me als styliste en de website ontwikkelt zich met mij mee. Gelukkig snapt Mariëtte wat ik wil bereiken en denkt ze mee over de mogelijkheden.

Jolanda, personal styliste

Jonker Unlimited
2018-09-06T16:56:08+02:00
  Als startende personal styliste wilde ik een eigen website waar ik mijn verhaal kon vertellen. Natuurlijk wilde ik ook graag laten zien hoe het resultaat eruit ziet van de fotoshoots waar ik bij betrokken ben. En welke styling activiteiten ik inmiddels allemaal kan aanbieden.  Inmiddels zijn we bij de derde versie van mijn website www.joinspirations.nl Ik ontwikkel me als styliste en de website ontwikkelt zich met mij mee. Gelukkig snapt Mariëtte wat ik wil bereiken en denkt ze mee over de mogelijkheden. Jolanda, personal styliste

Heldere vormgeving en duidelijke taal

 

De groei van ons bedrijf en de honger naar duidelijke taal heeft ons bij Mariëtte gebracht. In de loop der jaren verzamel je veel infomateriaal voor arts en cliënt, waarbij de structuur en het overzicht het zicht ontloopt. Mariëtte heeft op een overzichtelijke manier de lijnen uitgezet om zo onze huisstijl een mooie upgrade gegeven. Heldere taal, rustige vormgeving en overzichtelijke tekststructuur. We zijn er superblij mee en hopen op deze manier onze cliënten en artsen duidelijke informatie te verschaffen. We zijn nu een orthopedisch technisch bedrijf met duidelijke taal en heldere vormgeving, zoals ook onze producten en daar zijn we trots op. Dank je wel Mariëtte!


Hedwig Verhage-de Vriend

Jonker Unlimited
2019-04-30T16:23:10+02:00
  De groei van ons bedrijf en de honger naar duidelijke taal heeft ons bij Mariëtte gebracht. In de loop der jaren verzamel je veel infomateriaal voor arts en cliënt, waarbij de structuur en het overzicht het zicht ontloopt. Mariëtte heeft op een overzichtelijke manier de lijnen uitgezet om zo onze huisstijl een mooie upgrade gegeven. Heldere taal, rustige vormgeving en overzichtelijke tekststructuur. We zijn er superblij mee en hopen op deze manier onze cliënten en artsen duidelijke informatie te verschaffen. We zijn nu een orthopedisch technisch bedrijf met duidelijke taal en heldere vormgeving, zoals ook onze producten en daar zijn we trots op. Dank je wel Mariëtte! Hedwig Verhage-de Vriend
0
Jonker Unlimited
Share
SEO gecertificeerd