Vanuit je hart naar een sociale onderneming

Goed voorbeeld doet goed volgen

Hoe zorg je dat mensen met een verstandelijke beperking een zinvolle dagbesteding hebben als de grote zorginstellingen juist bezuinigen op deze activiteiten? Een particulier initiatief uit Driebergen springt in het gat met het openen van een brasserie: een horeca gelegenheid in een gebouw van de kerkelijke gemeenschap. Maar hoe kom je van een uit het hart voortgekomen idee naar een sociale onderneming? Een ondernemersplan kan een goed hulpmiddel zijn.

Een ondernemersplan biedt focus

Een beginnende sociale ondernemer wordt overspoeld met vragen: welke juridische vorm is het meest geschikt?, welke bedrijfsnaam kies je?, hoe ziet je verdienmodel eruit?, bieden andere ondernemingen hetzelfde product of dienst?, welke financieringsbronnen zijn beschikbaar?. De brasserie uit het voorbeeld heeft een eigen ondernemersplan geschreven. Een behoorlijke klus als dat niet je dagelijkse werk is. Maar wel heel belangrijk om je idee vooraf vast te leggen in een document.

Waarom heb je een ondernemersplan nodig?

Een ondernemersplan blijkt een pragmatische leidraad voor de vragen die je als sociale ondernemer moet beantwoorden. Het geeft focus en voorkomt dat je te vaak ad hoc beslissingen moet nemen. Leg je concept vast op papier, voor welk probleem bied jij de oplossing, vanuit welke waarden wil je werken, beschrijf je doelgroep, leg doelen vast en kom tot een stappenplan. Er staan genoeg voorbeelden op internet. Maar persoonlijk vind ik het voorbeeld dat ik van de website van Sprout heb gehaald het meest pragmatisch. Ook zijn daar veel mooie inspirerende voorbeelden te vinden.

En let op: je ondernemersplan is een uitstekende basis om consequent je verhaal te vertellen naar de verschillende stakeholders die je nodig hebt om je droom te realiseren. Voor de aanvraag van je financiering is het handig om een transparant en gestructureerd verhaal te hebben. Voor het vertalen van het concept naar creatieve ideeën, helpt een beschrijving van je concept maar ook het vastleggen van je eigen waarden. Zo ga je altijd goed voorbereid een gesprek in.

Hulp nodig?

De brasserie in mijn verhaal werkt met een professionele chefkok en een orthopedagoge. Voor hen was het schrijven van een ondernemersplan geen gesneden koek. Ik heb met veel respect gekeken naar de wijze waarop de orthopedagoge met een totaal andere achtergrond toch een ondernemersplan weet te schrijven. Met veel energie, zelfreflectie en doorzettingsvermogen. Mooi dat ik daar een steentje aan heb kunnen bijdragen.

Soms is het dan handig om even te kunnen sparren met een ervaringsdeskundige. Iemand die pragmatisch meeleest en meedenkt. Maar ook iemand die vanuit verschillende invalshoeken zoals financiën, ondernemerschap of marketing kan aanvullen.

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.